Football Season Kickoff with Terminology Unfamiliar to Me.

I am not a sports-minded person.  I don't learn lingo, and therefore am left our of, or misuse many sports metaphors. This is for my friends who will ace this test. I think I scored a 4.

ProofreadNOW has their game on track!  Here in America, football season is really ramping up. While nobody can say who's in the Super Bowl yet, some teams have promise, others are utterly forgettable so far. It's all fun, though. Prep those great snacks, put the beer on ice, hope for a snowy Sunday afternoon, and let's have a party!


1. barrelage: (a) the length of time required to fill one barrel; (b) the age of a barrel (of beer); (c) amount (as of beer) in barrels; (d) a football term measuring the power of the defensive front line.

2. hang time: (a) the amount of time a kicked football remains in the air; (b) football slang for fourth down and long yardage; (c) what a coach faces after a 0-16 season; (d) time spent on the Bronco sidelines chatting with Tim Tebow.

3. bootleg: (a) a football play in which the placekicker strikes the ball with his heel to send the ball to a waiting receiver; (b) a football play in which the quarterback fakes a handoff, hides the ball against his hip, and rolls out; (c) a direct forceful rush by a defensive player in football; (d) a short pass in football thrown to a back who is running toward the sideline.

4. hip pointer: (a) a deep bruise to the iliac crest or to the attachments of the muscles attached to it that occurs especially in contact sports (as football); (b) ergonomically designed hip padding worn by football linemen; (c) injury to and inflammation of the tibial and toe extensor muscles or their fasciae caused by repeated minimal traumas (as by running); (d) a stylishly adorned Labrador retriever.

5. blue laws: (a) the collection of laws regulating collection of taxes; (b) notebooks containing diagrammed football plays; (c) statutes regulating work, commerce, and amusements on Sundays; (d) NCAA regulations pertaining to the acceptable color of football field surfaces, apparently not applicable to Boise State.

6. tailgator: (a) the lone setback player on the defense; (b) the backjudge in football; (c) a seasoned stew made of eggplant, tomatoes, green peppers, squash, and alligator meat; (d) a picnic gathering, usually held in a campus parking lot, prior to a University of Florida home football game.

7. habanero: (a) a very hot roundish chili pepper that is usually orange when mature; (b) a large usually mild heart-shaped chili pepper especially when fresh and dark green; (c) a small plump dark green chili pepper of Mexico and the southern U.S.; (d) a poblano chili pepper especially when mature and dried to a reddish black.

8. pilsner: (a) a heavy dark brown beer brewed from browned or charred malt; (b) a light beer with a strong flavor of hops; (c) a sweetened iced drink of wine or sometimes of ale, beer, or liquor garnished with nutmeg; (d) a mild drink (as beer) taken after hard liquor.

9. nickel: (a) a pass defense in football that employs five defensive backs; (b) a cheap beer; (c) a football linesman whose duties include keeping track of the official time for the game; (d) a five-ounce pilsner.

10. wingback: (a) a chair for lounging consisting of a cloth sling supported by a frame of metal tubing or bars; (b) an offensive back in football who lines up outside the tight end; (c) a football official whose duties include keeping the game's official time and identifying eligible pass receivers; (d) a cut of chicken fried and served as an appetizer.

Answers: 1:c 2:a 3:b 4:a 5:c 6:d 7:a 8:b 9:a 10:b

Rate Yourself:

  • 1 to 2 correct: You can be the tackle dummy.
  • 3 to 5 correct: Walk-on turned into a walk-off.
  • 6 to 7 correct: Practice squad material.
  • 8 to 9 correct: OK, you can start, kid!
  • All 10 correct: Drafted #1 with a $10 million salary!
  • By: